Pensii de 50 de milioane
Noile reglementari le ofera magistratilor posibilitatea sa primeasca pensii de serviciu mai mari decat salariile pe care le aveau ca judecatori, chiar daca nu au varsta maxima de pensionare de 68 de ani. Un absolvent al Facultatii de Drept, devenit judecator la 24 de ani, poate sa ceara sa se pensioneze la 49 de ani. Articolul 81 din Legea 247/2005 stabileste ca ?judecatorii si procurorii sunt pensionati la cerere, inaintea implinirii varstei de pensionare si beneficiaza de pensie daca au o vechime de cel putin 25 de ani in aceste functii?, se arata in lege. Pensia de serviciu este de 80 la suta din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de activitate inainte de data pensionarii. Rezulta ca in momentul pensionarii, un judecator cu grad de Curte de Apel poate primi o pensie care atinge si 50 de milioane de lei, in timp ce salariul net este de 40 de milioane de lei.
Nu-i pentru cine se pregateste
Aceeasi Lege 247/2005 ofera o portita si altor magistrati, judecatori sau procurori care au doar 20 de ani de vechime, cu ?penalizarea? a 1 la suta din pensia de serviciu pentru fiecare an pana la vechimea de 25 de ani. Sunt doua probleme. Pensia unui magistrat care, altfel, ar mai putea judeca inca 20 de ani, ar incarca in mod nejustificat bugetul Casei Nationale de Pensii. Apoi, exista riscul unei crize in sistemul judiciar, din moment ce multi magistrati cu experienta, care nu sunt neaparat ?dinozauri?, prefera sa iasa la pensie, lasand locul unor judecatori tineri care au nevoie de ani buni pana invata secretele meseriei.
Pana una-alta, la fiecare sedinta saptamanala a CSM, ordinea de zi este incarcata de cereri de pensionare. La sedinta de pe 2 noiembrie, de exemplu, au fost discutate astfel de cereri formulate de cinci judecatori, Victoria Sabina Nicolau, Roman Virgil Pop, Ioan Grigore Motoarca