Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana este subiectul care ne intereseaza astazi pe toti. Fie ca este politician sau pensionar, mai tot romanul isi da cu parerea despre cum si cand va avea loc "marele eveniment". Trebuie insa ca toti sa stim exact ce ne va aduce integrarea. Trebuie sa fim constienti de faptul ca, intr-o prima faza, preturile vor creste intr-un ritm mult mai accelerat decat salariile. Sau, cum spun autoritatile, "va trebui sa ne aliniem la cerintele Uniunii Europene".
Gazele se vor scumpi cu pana la 900 de lei pe metru cub
"Uniunea Europeana ne-a impus o crestere a pretului la gaze de pana la 25 euro pe mia de metri cubi", a declarat ministrul Economiei Codrut Seres. Totusi, el nu a putut spune exact care vor fi preturile gazelor din 2006 precizand ca schema de tarife este "aproape gata", dar mai trebuie puse la punct cateva amanunte. "Asteptam sa vedem evolutia pietei internationale a petrolului si gazelor naturale", a mai spus ministrul conservator. Domnul ministru se declara totusi optimist: "Suntem norocosi ca avem rezerve de gaze naturale. Alte tari nu au si trebuie sa practice tarife mai mari". Se putea deci si mai rau.
Seres: Vom lua masuri, dar nu stim exact care vor fi ele
Patura sociala care va suporta cel mai greu majorarile anuntate pentru 2006 este reprezentata de oamenii cu venituri mici si mijlocii. Tocmai ei sunt aceia care vor trebui ajutati prin programe sociale si strategii guvernamentale. Teoretic, aceste planuri exista deja, mai ramane ca ele sa fie puse in practica. Guvernul are pregatit un plan de masuri sociale axat pe trei puncte cheie:
1) Continuarea programului inceput in luna septembrie, referitor la schimbarea arzatoarelor.
2) Ridicarea eficientei energetice prin investitii in infrastructura.
3) Reducerea pierderilor de energie termica prin reabilitare