Scolile din toata tara raman inchise, iar Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) a inaintat in instanta o cerere prin care considera ca greva din Educatie e ilegala. Autoritatile spun ca s-a incalcat Legea 168/1999, de solutionare a conflictelor de munca, iar o greva nu poate fi inceputa decat dupa declansarea conflictului de interese.
Protestul ar fi ilegal intrucat conflictul de interese nu se poate declansa pe durata contractului colectiv de munca pe ramura de invatamant.
Astfel, sindicatele nu ar fi parcurs etapele obligatorii pentru greva, iar greva nu a fost acceptata de 50% plus unul din membrii federatiilor.
Profesorii au aratat ca cererea MEdC nu are baza legala, deoarece a fost semnata de ministrul Mihai Hardau inainte ca el sa fi preluat efectiv conducerea ministerului: "Noul ministru a depus juramantul pe 10 noiembrie, iar decretul de numire in functie a aparut a doua zi in Monitorul Oficial. Ministrul a semnat in 11 noiembrie adresa catre instanta, in conditiile in care, potrivit normelor legale, decretul de numire intra in vigoare la trei zile de la publicare, mai exact in 14 noiembrie", a spus Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI). Tribunalul Bucuresti a hotarat: cererea de incetare a grevei profesorilor e legala, insa va decide, maine, daca greva acestora e legala.
Metroul ramane oprit
Angajatii Metrorex sunt in greva generala, ca urmare a expirarii contractelor de munca, moment in care, de 15 ani acestia si-au negociat salariile: "Noi am cerut o majorare a salariilor de 23%, ca urmare a scaderii puterii de cumparare, dar procentul e negociabil", a declarat Ioan Radoi, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere de la Metrou (USLM).
Acestia spun ca in loc sa rezolve situatia generala de la metrou si sa le faca o oferta, Ministerul Transporturilor si Regia M