Un obicei (frumos!) este cel al acordarii premiilor sau diplomelor de onoare unor publicatii sau edituri. De obicei aceste recunoasteri sunt stabilite de un juriu unor personalitati care s-au afirmat in domeniul cultural - mediatic.
Ca exceptie (cum mai tot ce face, de obicei, presa si editura MAI, a carei independenta este demultiplicata prin cateva pinioane de coordonatori) aceste premii si diplome se acorda (la propunerea) sefilor, asa incat cei in drept nu mai apuca loc pe lista, mai ales ca "propozabilii" (tot sefi, nu?) sunt intr-un dinamism mai alert decat ritmul in care se ofera "trofeele" culturale, mereu gasindu-se justificarea ca nominalizatul de acum n-a primit acel premiu/diploma niciodata. Asemanator se-ntampla si cu alte accesuri: la delegatii, titluri universitare, publicarea de carti. "Intai domnul general si la anul va vine randul dumneavoastra!" mi s-a spus de nenumarate ori. Numai ca pana "la anul" ori au aparut generali noi, ori cei vechi au fost inlocuiti cu altii care, asa cum e normal, vor trebui sa primeasca ei diploma, premiul, bursa, titlul universitar, postul, catedra, locul in delegatie. Asa-mi trebuie daca am refuzat oferta ministrului Taracila de a fi trecut pe lista cu viitori generali! Da, dar daca era asa, ce subiect de interes public mai abordam acum?
N.B. - Mentionez ca, in acest an, fiind propus de un general-poet sa primesc o diploma a Editurii MAI, am facut contrapropunerea de a beneficia de aceasta onoare un alt general-autor, care chiar o merita. Asta fiindca s-au cerut propuneri, in loc sa fie optiunea editurii sau a juriului ad-hoc! Ca doar juriul Nobelului de la Stokholm nu cere propuneri guvernului roman ca sa aleaga un scriitor de la noi, Cezar Ivanescu, de plida, care sa primeasca distinctia respectiva. Un obicei (frumos!) este cel al acordarii premiilor sau diplomelor de onoare unor publicatii sau edituri. De