Pentagonul confirma ca a utilizat fosfor alb la Fallujah, dar sustine ca substanta nu a fost indreptata impotriva civililor. Scandalul risca sa "dinamiteze" prezenta militara americana in Irak.
"Fosforul a fost folosit ca arma incendiara impotriva combatantilor inamici", si nu impotriva civililor, a declarat locotenent-colonelul Barry Venable, purtatorul de cuvant al Pentagonului. In plus, el a negat ca fosforul alb, substanta letala care provoaca arsuri grave, ar fi o arma chimica al carei uz este interzis, mai ales ca Washington-ul nu a semnat tratatul international care restrictioneaza folosirea armelor cu fosfor alb.
Confirmarea Pentagonului survine difuzarii unui documentar italian care dezvaluia folosirea acestei substante de catre fortele americane, moment care a provocat indignare in Italia, iar opozantii razboiului au protestat in fata Ambasadei Statelor Unite din Roma.
EXPLICATII. "Cand fortele inamice se afla pe pozitii asupra carora artileria nu are efect si cand se doreste scoaterea lor din aceste pozitii, una dintre tehnici este lansarea de fosfor alb, pentru ca efectul combinat al focului si al fumului si, in unele cazuri, spaima provocata de explozie, ii determina sa iasa din ascunzatori si pot fi ucisi cu explozibili puternici", a mai spus purtatorul de cuvant al Pentagonului.
Indignarea opiniei publice este cu atat mai mare cu cat, initial, Statele Unite negasera ca substanta ar fi fost folosita la Fallujah. Barry Venable sustine acum ca declaratia Departamentului de Stat potrivit careia nu s-a folosit fosfor alb in cadrul operatiunii din toamna anului trecut a fost facuta in baza unor "informatii insuficiente".
CONSECINTE. Potrivit specialistilor, fosforul alb este foarte usor inflamabil si se aprinde in contact cu oxigenul. Site-ul Globalsecurity.org scrie ca arsurile provocate de fosfor sunt adanci si dureroase, iar