Seminarul tehnic organizat ieri, 16 noiembrie, de Focus Eco Center, in colaborare cu Directia Apelor Mures si finantat de catre Uniunea Europeana, la care au participat reprezentanti ai mass-media locala, ai ONG-urilor din judet, precum si a altor institutii descentralizate, a avut drept scop realizarea unei colaborari mai stranse pentru protejarea calitatii mediului in bazinul hidrografic Mures.
In deschidere, directorul general al Directiei Apelor, David Csaba, a precizat ca seminarul trebuie sa faca parte din mecanismul de acces la informatiile publice. "Eu sunt atasat de protectia mediului din 1990, moment in care fiecare cetatean al acestei tari a avut ocazia sa-si manifeste preferintele intr-un domeniu.
Vreau sa realizam o cat mai buna colaborare cu reprezentantii ONG-urilor, cu mass-media si cu opinia publica, intrucat este foarte important ca fiecare cetatean sa cunoasca necesitatea protejarii mediului, mai ales a apei", a explicat David Csaba.
Reprezentantul Focus Eco Center, prezent la acest seminar, a precizat ca proiectul se doreste a fi unul pilot pentru toate celelalte bazine hidrografice din tara, printr-un management integrat al acestora.
Implementarea Directivei Cadru
Inginerul Florin Moldovan, din cadrul DAM, a prezentat planul de implementare a Directivei Cadru, care are drept scop atingerea unui nivel egal cu calitatea apelor din Europa. "Directiva Cadru a fost votata in anul 2000 si si-a propus sa stabileasca cerinte care sa atinga starea de bine a apelor din punct de vedere dinamic, adica sa devina ecologice", a precizat Florin Moldovan.
In tara exista 11 directii de apa, fiecare aplicand un plan de management separat, specific fiecarui bazin hidrografic. Directiva Cadru din 2000, prin planul de management al