Infiintarea Comunitatii Nationale de Informatii (CNI), ce va fi decisa azi de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, va consacra impartirea intre PNL si PD a posturilor de conducere din cadrul acesteia, dar si a celor de sefi ai serviciilor secrete.
La Palatul Cotroceni, specialisti ai Administratiei Prezidentiale, Parlamentului, guvernului, serviciilor speciale si ai unor organizatii neguvernamentale au definitivat proiectul legii de organizare si functionare a CNI, care va fi subordonata CSAT.
Dupa disputa subordonarii CNI fata de presedinte, prin CSAT, sau fata de premier, printr-o structura guvernamentala, s-a ajuns la concluzia ca diferendul a ramas fara obiect. Motivul e ca amindoi controleaza, de fapt, CSAT: presedintele acestuia, care e seful statului, si vicepresedintele, care e premierul.
Si cum deciziile in CSAT se iau prin consens, si cele referitoare la CNI trec, obligatoriu, prin miinile celor doi.
Scurtcircuitarea sefilor
CNI va fi un fel de centru de management al informatiilor. Practic, la CNI vor veni nu doar sintezele serviciilor de informatii, ci si informatiile brute. Acestea vor fi asigurate de reprezentantii detasati la CNI ai fiecarui serviciu in parte.
Pina acum, informatiile relevante privind siguranta nationala ajungeau pe masa presedintelui sau a altor demnitari indreptatiti sa le primeasca, sub forma unui raport, dupa ce ele erau filtrate si prelucrate de fiecare serviciu in parte. De data aceasta, tot ce tine de securitatea nationala ajunge direct pe masa sefilor CNI.
Una dintre consecinte este aceea ca sefii de servicii nu mai au puteri depline in gestionarea informatiilor destinate demnitarilor, acest atribut revenind noii structuri controlate de presedintele Basescu.
Lectia rapirii ziaristilor
Necesitatea unei structuri care sa adune