Pana in prezent, Autoritatea Nationala de Reglemetare a Energiei (ANRE) a autorizat circa 100 de societati in domeniul comercializarii electricitatii in toata tara. Energia este achizitionata inca, in mare parte, de la producatorii interni: Termoelectrica, Hidroelectrica si Nuclearelectrica.
Profitul companiilor private nou aparute pe piata rezulta din reducerile de pret oferite de producatori (discounturile de volum), in functie de cantitatea de energie achizitionata.
Chiar daca la prima vedere afacerea pare costisitoare, totul poate fi inceput cu calculator si cu 100 de mii de euro in cont, bani pe care ANRE ii cere drept capacitate financiara. Tranzactiile cu energie se fac on-line, prin internet, iar livrarea catre beneficiari la fel. Privita din exterior, afacerea extrem de „curata", ascunde cateva chichite de care depinde succesul.
In primul rand, de la cine cumperi energia electrica (stiut fiind faptul ca energia produsa de Hidroelectrica este mult mai ieftina) si cine negociaza pretul din ambele sensuri, producator si vanzator. De asemenea, trebuie luate in calcul si cheltuielile de distributie, posibile numai prin Transelectrica, care administreaza reteaua nationala de transport de energie.
RAT a dat lovitura electrica
Conform documentelor ANRE, la Cluj exista deja patru societati care au primit autorizatiile de comercializare de energie. Doua dintre companii reprezinta nume importante pe piata energiei din Europa, iar celelalte doua sunt afaceri locale.
Cel mai important jucator privat de pe piata de energie din Cluj este un join venture realizat intre Regia Autonoma de Termoficare (RAT) si companiile germane E.ON Ruhrgas International AG si Rheinenergie AG.
Societatea constituita din particip