Incepe cu fratii Lumière si „Nasterea unei natiuni" si se termina cu „Million Dollar Baby" si „Aviator". Prima enciclopedie ilustrata de film in limba romana, publicata la Editura RAO, este o istorie a cinema-ului, dar si a secolului XX.
In „Paradisul cinefililor" nu intra oricine. Trebuie sa orbecai multa vreme prin bezna salii de cinema, cu privirea atintita spre ecranul pe care „lanterna magica" isi proiecteaza iluziile. Dar, daca te intrebi in ce directie sa o iei, ce ar fi de vazut, ai nevoie de orientare.
„1001 de filme de vazut intr-o viata" este un astfel de ghid cronologic prin jungla de celuloid, o enciclopedie groasa si ilustrata pe care te poti bizui. Si este prima carte de acest fel publicata in limba romana.
Cele 950 de pagini, coordonate de Steven Jay Schneider, sint scrise de aproape 50 de experti in cinema, care publica in reviste renumite sau predau la universitati prestigioase din America de Nord si Europa Occidentala. In versiune originala cartea se numeste „1001 Movies You Must See Before You Die" si a aparut in 2003 la Quintet Books.
Cum sa facem un top
Cu cit vezi mai multe filme, cu atit ti-e mai greu sa spui care sint cele mai bune. Asa ca autorii, care si-au propus sa faca un Top 1001, n-au avut o viata usoara. Pentru ca exista filme de groaza si westernuri, filme japoneze si frantuzesti, neorealism italian si noul val francez. Iar un anume subiectivism e greu de evitat - de aceea, lucrul in echipa este important.
N-au vrut sa excluda, totusi, nici un gen. Nici filme ca „Top Gun", „Rain Man" sau „E.T. Extraterestrul", care au avut un enorm succes la publicul larg, dar ii fac pe multi critici sa strimbe din nas si sa spuna ca meritele lor estetice sint „cel mult discutabile".
Dar nici peliculele formalistilor rusi sau bizareriile ca „Mondo Cane" sau „Tetsuo", fi