Aproape o treime din conexiunile la Internet in banda larga din Romania folosesc ca suport cablul coaxial. "Din cele peste 522.000 conexiuni de acces la Internet in banda larga existente in Romania la jumatatea acestui an, aproximativ 160.000 erau oferite prin cablu coaxial, care reprezinta cel mai folosit suport pentru Internetul de mare viteza prin conexiuni dedicate".
"Cifrele arata o tendinta semnificativa de crestere", a spus Alexandrina Hartan, vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC).
Oficialul ANRC a apreciat ca pentru furnizorii de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale care ofera pachete integrate de servicii, noile tarife maximale de interconectare fundamentate in functie de costuri, impuse Romtelecom in luna octombrie a acestui an, se vor reflecta in cresterea competitivitatii ofertelor catre consumatori.
ANRC crede ca aceleasi efecte benefice pentru dezvoltarea concurentei le va avea si fundamentarea pe costuri a tarifelor de interconectare cu retelele mobile, ANRC anuntand ca pregateste lansarea consultarii publice asupra tarifelor maximale de interconectare pe care le vor putea practica operatorii Mobifon si Orange Romania.
Ca urmare, operatorii de cablu care nu dispun de retea proprie de acces in anumite zone pot intra pe piata telefoniei fixe prin incheierea unui acord de acces la bucla locala a Romtelecom, in conditii reglementate de ANRC.
Vicepresedintele ANRC a mai aratat ca dezvoltarea retelelor de cablu tv va fi stimulata prin proiectul de lege privind regimul infrastructurii retelelor de comunicatii, care va permite ANRC solutionarea situatiilor conflictuale in care furnizorilor de servicii prin intermediul suportului de cablu tv li se ingradeste accesul la elemente de infrastructura (stalpi, conducte, piloni etc.) detinute
de companii d