In urma cu cinci ani, orologerii de la Audemars Piguet si-au amintit ca, inainte de 1900, manufactura crease primul ceas de buzunar echipat cu ecuatia timpului (adevaratul miez al zilei).
La scurt timp dupa aceea (1925), Audemars Piguet lansase modelul care avea calendarul perpetuu dispus pe axa dintre orele 12 si 6, iar in 1928 aparuse ceasul de buzunar cu calendar perpetuu si afisajul ecuatiei timpului tip "running hands". La aproape un secol, ceasornicarii Audemars Piguet au combinat caracteristicile celor trei modele, creand un ceas de mana denumit Jules Audemars Equation of Time.
Ceasul se numara printre cele mai complicate si este singurul model din lume care ia in calcul localizarea exacta a unui punct de pe Glob pentru a retranscrie mecanic datele astronomice. Indica ora exacta la care rasare si apune Soarele, tinand cont de trei elemente: data, longitudine si latitudine. Are calendar perpetuu si afiseaza fazele Lunii astronomice. Coregrafia celesta este redata de un calibru format din 435 de piese. Calendarul perpetuu nu are nevoie de nicio ajustare pana in anul 2100, iar fazele Lunii pana in 2127, ajustarea necesitand o simpla apasare. Jules Audemars Equation of Time este disponibil pentru 14 orase si, incepand din aceasta luna, a fost etalonat si pentru Bucuresti (intr-un singur exemplar), unde adevaratul miez al zilei este ora 12 si 16 minute.
Ecuatia timpului
Adevaratul miez al zilei, cand Soarele este la zenit, depinde de longitudinea locului unde se face observarea, intotdeauna tinand cont de diferenta ecuatiei timpului pe 15 aprilie, 14 iunie, 1 septembrie si 24 decembrie. Aceasta diferenta variaza de la minus 16 minute si 23 de secunde pe 4 noiembrie la plus 14 minute si 22 de secunde pe 11 februarie.
Indicatorul ecuatiei timpului de pe cadran arata tocmai aceasta diferenta,