Amplasarea afiselor si a panourilor publicitare pe monumentele istorice si in zona de protectie a acestora nu este ilegala, pentru ca, potrivit reglementarilor legale in vigoare, Comisia Nationala a Monumentelor Istorice si Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) pot aproba astfel de situatii.
Potrivit legii 422 din 2001 privind protejarea patrimoniului cultural national, "interventiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza si cu respectarea avizului emis de Ministerul Culturii si Cultelor". Virgil Nitulescu, secretar de stat in MCC, spune ca membrii Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice sunt cei care avizeaza amplasarea panourilor publicitare si a afiselor pe monumente sau in zona de protectie a monumentelor, ministerul aproband sau nu, in functie de hotararea Comisiei.
Potrivit lui Nitulescu, MCC sprijina initiativa primarului general al Capitalei, Adriean Videanu, de inlaturare a panourilor publicitare amplasate ilegal pe monumentele istorice, insa pana in prezent Comisia nu a semnalat astfel de cazuri.
"Comisia Nationala a Monumentelor Istorice nu a eliberat vreodata un aviz de respingere in cazul panourilor publicitare. Nu spun ca nu exista situatii de ilegalitate, insa cele mai multe dintre ele se inregistreaza la nivelul regiunilor", a declarat Virgil Nitulescu. "Eu sustin campania domnului Videanu, deoarece consider ca in momentul de fata publicitatea outdoor este aproape deranjanta. Sunt un sustinator al acestui tip de publicitate, dar nu atunci cand este vorba de monumentele istorice si de centrul orasului", a explicat Nitulescu.
In ceea ce priveste cadrul legislativ existent, Virgil Nitulescu a spus ca proiectul de completare a legii privind protejarea monumentelor istorice a trecut de Senat si se afla in discutii la Camera Deputatilor.
Potrivit secretarului de stat, nici noua lege nu va interzice amplasarea u