Asezare celebra in istoria artei, asemenea celor de la Fontainebleau, Barbizon sau Pont-Aven, Balcicul a reprezentat un moment de cotitura in arta autohtona. Aici s-au format, intr-o deplina libertate, intre 1913 si 1940, gratie luminii orbitoare, pamantului calcinat, tremurului apei si multitudinii etnice care i-a conferit culoare, " trasaturile definitorii ale picturii romanesti". Loc de pelerinaj al artistilor plastici, orasul de pe coasta Marii Negre aduna, in fiecare vara, nu mai putin de 150 de pictori, precum Tonitza, Ghiata, Steriadi, Pallady, Ressu sau Muntzer.
O revenire in locul magic, al Coastei de Argint, unde a creat toata floarea picturii interbelice, si unde Regina Maria - Sultana - si-a "zidit" un paradis, nu poate fi decat benefica pentru arta moderna. In acest scop, al "reinvierii spiritului Balcicului in pictura romaneasca", a fost initiat, acum un an, de catre Marilena Murariu, proiectul cultural "Pictori de azi la Balcic", program dezvoltat de Asociatia Elite Art Club UNESCO. Cea de-a doua editie a fost inaugurata, joi, in Galeria Artelor de la Palatul Cercului Militar National. Expozitia cuprinde aproximativ 80 de tablouri apartinand celor noua pictori romani care au participat anul acesta la tabara de creatie de la Balcic, in perioada 26 mai - 12 iunie: Ilie Boca, Silvia Cambir, Marcel Chitac, Serbana Dragoescu, Emanoil Mazilu, Minu Movila, Marilena Murariu, Mihai Sarbulescu si Dan Palade.
Presedinta Asociatiei Elite Art Club UNESCO, Mihaela Dragomir, care sustine financiar intregul proiect, ne-a declarat ca doreste sa extinda aceste tabere, invitand si elevi de la Liceul "Tonitza", studenti de la facultatile de profil, artisti din generatiile tinere, pentru a vedea cum percep ei Balcicul. "Intentionam, de asemenea, sa organizam expozitii si la Balcic si sa le itineram - atat expozitiile de grup cat si cele personale - in tara, in