Minimum 1.000.000 de tone de ambalaje se aduna anual, constatandu-se o crestere rapida de la o perioada monitorizata la alta.
Obligati sa prezinte tot felul de rapoarte la Comisia Europeana, institutie care ne bate la cap cu Capitolul 22 Mediu, functionarii de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) au analizat si interpretat datele referitoare la cantitatea de ambalaje si deseuri de ambalaje existenta in Romania.
Concluzia: in timp ce economia a inregistrat in 2004 o crestere de 8,3 la suta, cantitatea de ambalaje a crescut cu 15,8 la suta! Comparatia procentuala demonstreaza schimbarea comportamentului la nivelul consumatorului, care se indreapta din ce in ce mai mult spre produsele preambalate.
Cat priveste preferinta concetatenilor nostri, MMGA a mai observat ceva: se cumpara mai multe produse alimentare ambalate in sticla, plasticul ramanand pe locul doi. In anul 2004, pe piata s-a introdus o cantitate de amabalaje de sticla cu 10 la suta mai mare fata de anul 2003, cu 15 la suta comparativ cu anul 2002.
Acest moft al romanilor poate complica situatia daca discutam despre managementul deseurilor. Reprezentantii MMGA sunt nemultumiti de felul in care se face valorificarea deseurilor, o valorificare energetica marginala.
Deseurile din lemn, plastic si hartie sunt singurele categorii de deseuri utilizate pentru producerea combustibilului alternativ, dar si acestea in cantitati destul de mici.
Minimum 1.000.000 de tone de ambalaje se aduna anual, constatandu-se o crestere rapida de la o perioada monitorizata la alta.
Obligati sa prezinte tot felul de rapoarte la Comisia Europeana, institutie care ne bate la cap cu Capitolul 22 Mediu, functionarii de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) au analizat si interpretat datele referitoare la cantitatea de ambalaje si des