Femeile au la dispozitie implantul hormonal, un nou contraceptiv produs in Olanda. Un nou contraceptiv feminin. Este produs in Olanda si se comercializeaza in multe tari europene.
Implantul hormonal are 4 centimetri lungime si 2 milimetri in diametru si se pune sub piele, pe partea interna a bratului. Montarea implantului se realizeaza in cabinet de catre ginecolog, cu ajutorul unui dispozitiv steril, de unica folosinta. Se recomanda anestezie locala. Interventie nu este periculoasa, nu e dificila si dureaza aproximativ doua minute. Introducerea implantului sub piele este urmata pentru scurt timp de o cicatrice mica, de aproximativ 2 milimetri. Hormonul sexual contraceptiv din implant este un progestativ numit etonogestrel.
EFICIENTA. Acesta este un progestativ de generatia a treia, care este folosit deja in compozitia pilule estroprogestative de peste 15 ani. Comparativ cu pilula, implantul nu contine estrogeni, molecula apartinand unei alte mari familii de hormoni sexuali. Implantul hormonal are o eficienta contraceptiva similara pilulei. In cadrul testelor, nu a fost inregistrata nici o sarcina nedorita. Eficienta se mentine o perioada de trei ani, iar contraceptia este sigura la numai 24 de ore de la montarea implantului. Revenirea la fertilitate se instaleaza dupa trei saptamani de la retragerea implantului. Implantul poate fi scos in orice moment, sub anestezie locala, printr-o incizie a pielii de 2 mm. Nu au fost semnalate complicatii decat in 0,2% cazuri.
CONTRAINDICATII. Desi implantul este, in general, bine tolerat, totusi femeile trebuie sa stie ca prezinta si contraindicatii precise. Motiv pentru care specialistul este cel care stabileste oportunitatea folosirii acestei metode contraceptive. Implantul hormonal este contraindicat in cazuri de alergie la unul dintre elementele din compzitie, daca exista risc trombo-embolic evolutiv, t