- Sindicatele din invatamant au reusit amanarea procesului intentat de ministrul Educatiei
- Sustinand cacererea autoritatilor de suspendare a grevei este ilegala, profesorii au reusit trimiterea dosarului la Curtea Constitutionala
- Peste 10.000 de profesori au protestat ieri in Capitala, Craiova si Cluj
Tribunalul Bucuresti a judecat, vineri, procesul in care Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) a cerut oprirea grevei din invatamant, pe motiv ca ar fi ilegala. In sprijinul acuzatiilor, MEdC a invocat trei articole din Legea 168, privind conflictele de munca.
Insa, federatiile sindicale din invatamant au cerut amanarea procesului, iar Curtea Constitutionala (CC) sa decida daca articolele 58, 60 si 61 - privind atacarea in instanta a unei greve, sunt constitutionale: "Aceste articole neaga dreptul la greva si incurajeaza munca fortata incalcand drepturile articolului 3 din Constitutie, in care se consacra drepturile, libertatile si idealurile castigate in Revolutie", a afirmat un avocat al sindicatelor.
Cererea ministerului nu s-ar justifica
Profesorii au mai invocat lipsa de obiect a cererii MEdC, care a solicitat federatiilor sa inceteze greva ca fiind ilegala in conditiile in care - asa cum spun juristii de la sindicate - nu federatiile au pornit greva, ci fiecare unitate teritoriala separat.
Sindicatele considera ca nu Tribunalul Bucuresti trebuie sa judece acest dosar, deoarece legea spune ca, daca o greva e contestata, procesul se tine la judecatoria din sectorul respectivei unitati. Instanta a acceptat cererea profesorilor si va trimite dosarul la Curtea Constitutionala. Astfel, procesul se suspenda, iar cadrele didactice pot continua greva generala, pana la decizia CC.
6.000 de profesori protesteaza in Capitala
Circa 6.000 de cadre didactice au parti