Trei luni pentru 10 randuri
Initial, dosarul BRS a ajuns pe masa judecatorilor Tribunalului Bucuresti (TB) pe 8 august, in timpul vacantei judecatoresti. Fixarea unui termen de judecata in aceasta perioada este neobisnuita deoarece regulamentul de functionare a instantelor prevede ca, pe timpul verii, sa se discute doar anumite tipuri de cauze, respectiv cele cu arestati preventiv sau minori. Eficienta cu care s-a solutionat cauza este laudabila, dar ea merge putin mai departe: intr-o singura sedinta de judecata, cei doi magistrati au reusit sa solutioneze cauza si sa stabileasca faptul ca solutia data de instanta inferioara nu este legala, iar dosarul trebuie rejudecat. In ciuda eficientei de care au dat dovada magistratii, motivele deciziei lor s-au lasat indelung asteptate. Dupa trei luni si jumatate, adica pe 15 noiembrie, ei au reusit sa-si motiveze cumva sentinta.
Dreptul inculpatului la un proces echitabil
Astfel, instanta TB sustine ca magistratii Judecatoriei Sectorului 1 nu au motivat concret vinovatia lui Vantu si, de aceea, el trebuie reaudiat. Mai mult, magistratii au mai constatat ca e ?dreptul inculpatului la un proces echitabil (...)?. Desi puteau sa-l audieze si ei pe omul de afaceri si chiar sa rejudece cauza, judecatorii TB nu fac acest lucru. Ei se limiteaza numai sa anuleze decizia colegilor lor de la judecatorie si sa le retrimita dosarul. Mai mult, ii obliga pe acestia din urma sa dispuna efectuarea a doua expertize financiar-bancare. Si asta in ciuda faptului ca la dosar se gaseste deja o astfel de expertiza, ale carei concluzii sunt cuprinse in peste 250 de pagini. Realizarea ei a durat aproape un an si a costat statul roman peste un miliard de lei.
Inca un an, inca un miliard
Realizarea noilor expertize va dura cel putin un an, iar judecatorul care va primi spre solutionare dosarul este obligat, prin