Istoria se pierde sub ochii nostri. Sute si sute de castele, conace si case de mare valoare arhitectonica, istorica si culturala se afla in stadii avansate de degradare. Confiscate de comunisti, ele au servit ca sedii pentru organizatii de partid, intreprinderi, CAP-uri, spitale. Comunistii s-au ?razbunat? astfel
Castele si conace apartinand marilor familii nobiliare se degradeaza din cauza saraciei, a incapacitatii administrative si a lipsei de cultura
Istoria se pierde sub ochii nostri. Sute si sute de castele, conace si case de mare valoare arhitectonica, istorica si culturala se afla in stadii avansate de degradare. Confiscate de comunisti, ele au servit ca sedii pentru organizatii de partid, intreprinderi, CAP-uri, spitale. Comunistii s-au ?razbunat? astfel pe ?clasele exploatatoare? si pe mostenirea culturala pe care au lasat-o Romaniei.
Grajd in conacul Cantacuzinilor
Un conac jefuit de hotii de materiale de constructii si o biserica in care ploaia distruge pictura veche de aproape doua secole. Este tot ce a mai ramas din mostenirea Cantacuzinilor de la Rafov. In urma cu aproape 200 de ani, Ghica Cantacuzino a construit aici un conac si o biserica. Cele aproape 30 de camere erau decorate cu opere de arta si mobilier frantuzesc. La mai putin de 200 de metri de conac se inalta turla bisericii ?Sf. Nicolae?.
Din pacate, cele doua cladiri se afla intr-o stare avansata de degradare. Curtea interioara a conacului este acum izlazul comunal, iar incaperile au fost transformate de localnici in grajduri. Zidurile interioare, care s-au incapatanat sa ramana in picioare, pastreaza si acum insemnele comunistilor, pentru ca inainte de Revolutie aici a functionat CAP-ul comunei. (Marius Nica)
Castele degradate in Mures
In Mures, nu mai putin de 19 castele stau marturie a istoriei familiilor nobiliare maghiare din Transilv