Dupa doua saptamani de la declansare, greva din invatamant a ajuns intr-un punct critic
Dupa doua saptamani de la declansare, greva din invatamant a ajuns intr-un punct critic. Guvernul nu are nicio solutie pentru deblocarea situatiei, iar liderii sindicali nu par dispusi sa cedeze.
Incrancenarea celor doua tabere pune in pericol anul scolar. Elevii si studentii au deja de recuperat restante importante, care vor creste cu fiecare zi de greva.
De ieri, blocajul este total. Daca nu se va produce vreo intorsatura spectaculoasa, greva ar mai putea dura chiar si cateva saptamani. La limita, s-ar putea prelungi pana dupa Anul Nou, consfintind cea mai mare vacanta de toamna-iarna din istoria invatamantului romanesc!
Exista insa si doua forte care preseaza tot mai puternic pentru reluarea scolii: dascalii si parintii elevilor. Multi profesori si-au pierdut rabdarea, dat fiind ca pe timpul grevei nu-si primesc salariile, iar dupa reluarea scolii vor fi nevoiti sa predea intr-un ritm infernal. De aceea, mai ales in provincie, unii au renuntat deja la greva.
Greva ar mai putea dura cateva saptamani
Greva generala a cadrelor didactice poate continua. Procesul privind legalitatea protestului profesorilor a fost suspendat ieri, in asteptarea unei decizii a Curtii Constitutionale legate de trei articole din Legea conflictelor de munca invocate in acest caz.
Articolele neaga dreptul la greva
Prezenti pentru a doua oara in aceasta saptamana in fata judecatorilor Sectiei a VIII-a de conflicte de munca a Tribunalului Bucuresti, juristii federatiilor din educatie au adus in dezbatere mai multe exceptii, cea mai importanta dintre acestea privind presupusa neconstitutionalitate a trei articole din Legea 168/1999, a conflictelor de munca.
Mai exact, au sustinut acestia, ?articolele cu pricina neaga dreptul la greva si