Cind se plimba prin fata Primariei, hotii si tilharii Iasului au in mod subit procese de constiinta si renunta sa mai fure. Aceasta este una dintre concluziile la care ajungi daca ii asculti pe cei care se ocupa de monitorizarea imaginilor preluate prin cele 24 de camere video instalate chiar in buricul tirgului. Nici un tilhar prins, nu tu picior de hot.
„Hotii au aflat pe unde au fost montate camere video. Este posibil sa fi invatat lectia si nu risca sa mai opereze in zona", apreciaza personalul angajat la dispeceratul de linga Cub, locul unde in permanenta doua persoane ar trebui sa stea cu ochii in monitoare, urmarind imaginile culese de sistemul de supraveghere.
Camerele video, antidot pentru cersetori
De cind s-a infiintat si pina in prezent, politistii au apelat la informatiile culese prin sistemul de supraveghere doar o singura data, dar si atunci fara folos. „Ne-au fost solicitate capturi video intr-un singur caz. A fost un accident rutier pe strada Anastasie Panu.
Noi avem instalate camere video in zona, insa puterea lor este prea mica si nu au batut pina la locul accidentului", spune Lucian Cupceanco, instructor-sef in cadrul Corpului Gardienilor Publici. Totusi, instructorul-sef nu este sigur de vorbele sale.
Grijuliu ca reporterul sa nu intre in incinta dispeceratului, Cupceanco isi cheama afara una dintre subordonate si o intreaba daca ea a auzit sa fi fost prins vreun hot de cind s-a infiintat dispeceratul. „De cind sint eu aici n-am auzit de asa ceva. Nu cred", isi titiie buzele un capsor ivit brusc in cadrul usii. In fine, Cupceanco e grabit, are niste hirtii de dus la semnat.
Nu vrea sa se inteleaga ca sistemul nu e bun. „Sa stiti ca instalarea camerelor are si o parte buna. Cu ajutorul lo