In Romania, incepand din anul 2002, femeile din zonele rurale beneficiaza gratuit de contraceptive moderne - contraceptive orale, injectabile, prezervative si dispozitive intrauterine.
Aceasta initiativa a ajutat la scaderea ratei avorturilor de la 2,4 la suta in 1999 la 0,8 la suta in 2004 in conditiile in care ratele natalitatii si fertilitatii au ramas relativ constante, a declarat dr. Alin Stanescu, directorul adjunct al Institutului de Ocrotire a Mamei si Copilului (IOMC).
Potrivit specialistilor in domeniu, 2004 a fost primul an in care numarul avorturilor (191.038) a fost foarte aproape de cel al nasterilor (216.261). In 1990, in Romania, la fiecare copil nascut se realizau 3 avorturi, tara noastra inregistrand una dintre cele mai ridicate rate ale avortului din lume.
Directorul IOMC a evidentiat ca aceste realizari au fost posibile prin existenta Programului National de Planificare Familiala, care asigura celor trei componente esentiale functionarea acestui tip de servicii: furnizori pregatiti, contraceptive si campanii de informare a populatiei.
Contraceptivele sunt distribuite in toata tara prin intermediul a 4.000 de medici de planificare familiala si medici de familie instruiti in acest scop.
Campania de promovare a contraceptivelor gratuite se desfasoara in perioada septembrie-decembrie 2005 si vizeaza femeile de varsta fertila (15-49 de ani) din zonele rurale, care fac parte din cel mai sarac grup din Romania si nu-si pot permite cumpararea constanta de contraceptive moderne.
Demersul face parte din Programul National de Planificare Familiala realizat de Ministerul Sanatatii, cu sprijinul tehnic si financiar din partea Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie si a Guvernului american prin intermediul Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) in cadrul initiativei pentru sanatatea familiei din