In ultimele doua saptamani Cabinetul Tariceanu s-a confruntat cu revendicari salariale din partea a nu mai putin de sapte federatii sindicale din educatie, metrou, functionari publici si silvicultura. Acestora li s-au adaugat Tractorul Brasov si Centrala Nationala Miniera.
Profesorii cer o indexare de 8%, tichete de masa si reintroducerea premiului anual de 2%. La randul lor, sindicalistii de la metrou vor 23% in plus la un salariu mediu existent de 16 milioane de lei. Tot un plus la salariu, dar de 50%, compensatii pentru disponibilizati, precum si plata orelor suplimentare sunt revendicarile principale ale functionarilor publici.
Chiar daca n-au cerut majorarea veniturilor, solicitarile silvicultorilor privind acordarea unor sume cuprinse intre 12 si 24 de salarii medii nete pe economie pentru somerii din sistem se incadreaza in acelasi gen de revendicari. La fel si minerii.
Desi ei cer doar o strategie pentru industria de profil, precum si lamuriri despre ce se va intampla anul viitor, cand minele vor ramane fara subventii, iar ortacii fara loc de munca, este clar ca solicitarile acestora se indreapta tot spre partea cu salarii compensatorii. Nici Tractorul Brasov nu iese din tipare.
Desi am putea spune ca revendicarile celor de aici nu privesc decat subventionarea productiei si acordarea unui credit pentru plata utilitatilor de catre intreprindere, indirect este vorba tot de siguranta viitoare a salariilor, ce-i drept neplatite in momentul de fata.
Dupa cum era de asteptat, Guvernul nu a acceptat in totalitate aceste cereri. Profesorilor le-a dat indexarea de 8% in 2006 si o ipotetica alocare pentru educatie de 5% din PIB, care nu le rezolva cu nimic cresterea veniturilor. Pe functionarii publici i-a amanat cu negocieri privind orele suplimentare.
Silvicultorilor si minerilor le-a facut niste