Politicienii sunt suparati ca infiintarea Comunitatii Nationale de Informatii nu a fost dezbatuta in Parlament. Premierul anunta insa o lege privind informatiile. Infiintarea Comunitatii Nationale de Informatii in cadrul CSAT nu a pus capat disputelor despre subordonarea acestei structuri. Din contra, le-a starnit intrebari alesilor. Una dintre acesta este cine trebuie sa coordoneze CNI. Unii politicieni spun Parlamentul, altii, Executivul. Putini spun insa Presedintia.
CRITICI. Decizia CSAT de a infiinta comunitatea de informatii e socotita ilegala de unii politicieni
Zona unde se face coordonarea CNI este cea mai delicata problema legata de crearea acestei structuri. Aceasta este opinia presedintelui executiv al PSD, Adrian Nastase, care atrage atentia ca, in foarte multe tari, coordonarea comunitatii se face la nivelul Parlamentului, iar noua decizie a CSAT nu mai permite "o privire foarte atenta" din partea Legislativului asupra acestei structuri . "Cred ca ar fi fost nevoie de o dezbatere in Parlament inainte de a se lua aceste decizii si de a se construi structura legislativa care sa permita aceasta operatiune", a spus Nastase. "O problema este ca aceste informatii vor ajunge la un centru de filtrare de la Cotroceni si de abia dupa aceea se vor intoarce la Guvern. Sa ne gandim la o situatie de coabitare in care Guvernul ar fi de o alta culoare decat presedintele, cum si in ce conditii ar fi deschis acest robinet al informatiilor de la Cotroceni spre Guvern", a mai declarat Nastase.
Ideea ca CNI ar trebui plasata in ograda Parlamentului este sustinuta si de liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor. El a declarat ca este important "in fata cui raspunde un instrument atat de puternic in bine, dar si in rau, care, daca este scapat de sub control sau este folosit eronat, face prapad". "Este ca un rinocer intr-un magazin de bibelouri de portelan", a