Minerii cer Guvernului o strategie pentru industria miniera si explicatii pentru anul 2006, cand minele vor ramane fara subventii si destui vor fi concediati. Ministerul lucreaza la un program care va fi inceput la 1 ianuarie 2006. Astfel, se vor acorda microcredite si va fi sprijinita inceperea unor afaceri in zone in care mineritul e principala activitate la: Balan, Borsa, Rodna, Lesu Ursului si Valea Jiului. Guvernul deruleaza, acum, un program de 120 de milioane de dolari pentru restructurarea mineritului, in urma incheierii unui acord de imprumut cu Banca Mondiala. Astfel, peste 3.000 de mineri vor fi concediati, in ianuarie, din cei 11.000 de ortaci care vor fi disponibilizati in cursul anului 2006, a spus Ionel Mantog, secretarul de stat in Ministerul Economiei. Ceilalti 8.000 de mineri isi vor pierde locurile de munca pe parcursul anului, pe masura ce companiile miniere vor ramane fara subventii de la stat: "Deocamdata, nu stim valoarea platilor compensatorii pe care le vor primi minerii disponibilizati", a spus Marin Condescu, presedintele Centralei Nationale Miniere (CNM).
Minerii vin si fara aprobare, la Bucuresti
Primaria Capitalei a respins cererea CNM, de a organiza un miting de protest, la Bucuresti, in 25 noiembrie, deoarece a fost ingrijorata de sosirea in Capitala a 10.000 de mineri. Municipalitatea a acceptat ca peste o mie de mineri sa vina si sa protesteze in grupuri de cel mult 200 de persoane la Guvern si in fata sediilor partidelor aflate la putere: "Discutiile asupra mitingului din Capitala vor continua luni (azi-n.red), iar marti vom lua o decizie in legatura cu aceasta manifestare.
In ceea ce priveste pozitia Primariei Capitalei, aceasta se va conforma, pentru ca nu le mai cerem acordul, dar ii vom anunta in consecinta. In principiu, data mitingului a ramas pentru 25 noiembrie, iar dupa ce ne-au fost refuzat