(Foto: )
Problema pensionarilor anticipate este un subiect transat constant de presa locala si nationala. In cursul acestui an s-au tras mai multe semnale de alarma vizavi de expansiunea nemaiintalnita a cazurilor de pensionare anticipata.
In luna iunie a acestui an, presedintele Casei Nationale de Pensii, Mihai Seitan s-a declarat public foarte ingrijorat de faptul ca pensionarile anticipate se tripleaza de la un an la altul.
Seitan spera ca, pana la sfarsitul acestui an, sistemul de pensii sa fie modificat, sa se creeze un sistem pur de pensii, fara sa fie amestecat cu alte servicii. Lucru care nu s-a intamplat inca, desi din acest an mai avem foarte putin.
Raportul Institutului European din Romania, pe 2004, a aratat ca sistemul de pensii autohton s-a confruntat, dupa ‘89, cu probleme extrem de grave.
Printre acestea, se numara inechitatea calcularii pensiei pentru persoanele pensionate in perioade diferite, amanarea reformei si instabilitatea legislatiei, scaderea numarului de contribuabili, cresterea alarmanta a numarului de pensionari (de la 3.5 milioane in 1990 la 6.11 milioane in ianuarie 2004).
Programul de guvernare PSD+PUR prezenta solutia rezolvarii inechitatilor din sistemul de pensii. "Toate inechitatile din sistemul public de pensii vor fi eliminate prin recalcularea tuturor pensiilor provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat.
Ne propunem ca aceasta operatiune sa se finalizeze in 2007" specificau politicienii de la putere.
Cam aceeasi rezolvare o vedeau si cei din alianta PNL-PD: "Eliminarea inechitatilor din sistemul public de pensii, prin recalcularea tuturor pensiilor astfel incat sa fie respectat principiul: la conditii egale de pensionare, pensii egale, indifer