Producãtorii din România sunt obligaţi sã obţinã certificate de calitate de la organismele internaţionale. Asta pentru cã organismul naţional de acreditare a laboratoarelor româneşti de cetificare a alimentelor (RENAR) nu mai emite adeverinţe care sã fie recunoscute în Uniunea Europeanã.
Producãtorii mureşeni, care îşi dedicã producţia şi exportului, sunt nevoiţi sã apeleze la alte mijloace de acreditare a produselor pentru export, deoarece activitatea RENAR a fost suspendatã pe fondul unor nereguli depistate în rândul personalului. În domeniul alimentar, la modã printre micii producãtori-exportatori, existã reguli noi, mai drastice şi mai greu de respectat. Firmele producãtoare de alcool sunt obligate prin lege ca la obţinerea timbrului fiscal sã aibã o altã certificare ISO 9001, devenit un antidot entru fenomenul "merge şi aşa". Supranumit "certificat de bunã purtate", ISO 9001, este cerut atât de partenerii strãini ai firmelor exportatoare, cât şi de organizatorii de licitaţii.
Mureşul nu exportã
Certificatul de bunã purtare costã, pentru o firmã cu 40 de angajaţi, 2.000 de euro, în care sunt incluse şi taxele de supraveghere de peste an. Tarifele diferã de la o firmã la alta, în funcţie de numãrul de angajaţi, neexistând un preţ fix. La nivelul judeţului Mureş, potrivit Camerei de Comerţ, Industrie şi Agriculturã, firme exportatoare existã, dar, din pãcate, acestea nu se ocupã cu producţia de alimente, aşa cã nu se pune problema unui certificat ISO 9001 şi nici a unor impedimente apãrute dupã suspendarea activitãţii RENAR.
Sorina SZAKACS
Producãtorii din România sunt obligaţi sã obţinã certificate de calitate de la organismele internaţionale. Asta pentru cã organismul naţional de acreditare a laboratoarelor româneşti de cetificare a alimentelor (RENAR) nu mai emite adeverinţe care sã fie recunoscute în Uniunea Europeanã.
Produ