Alimentele prajite sau coapte in exces sunt un pericol pentru sanatate.
Razboiul gogosilor a inceput
Chimistii din tarile Europei occidentale au testat deja peste 1000 de produse alimentare suspectate ca ar putea contine o substanta cancerigena, prezenta mai ales in preparatele fainoase.
Vestea a cazut ca o bomba, exact in pragul sarbatorilor iernii, cand aroma placuta de scortisoara, vanilie sau nucsoara ii imbie pe clienti sa cumpere cate putin din toate dulciurile asezate pe rafturi.
Iata insa ca produsele de panificatie si patiserie, fie ele dulci ori sarate, sunt banuite ca au, in marea lor majoritate cantitati importante de acrylamida o otrava incadrata in grupul substantelor "posibil cancerigene".
In 2002, doi cercetatori suedezi din orasul Uppsala au inceput sa testeze - prin sondaj - 100 de produse alimentare de toate tipurile si au constatat ca, in special in cele fabricate prin coacere, prajire sau fierbere in grasime la temperaturi ridicate, exista o concentratie mare de acrylamida.
Dupa publicarea acestor rezultate, reactiile din celelalte tari vest-europene nu s-au lasat asteptate, chiar daca autoritatile si mai cu seama ministerele responsabile cu alimentatia publica si cu protectia consumatorilor nu s-au prea grabit sa testeze produsele de pe propriile piete, in vederea stabilirii gradului efectiv de risc.
Expertii germani, de pilda, au pus la indoiala exactitatea metodelor scandinave de masurare, considerand ca valorile publicate de cei doi cercetatori nu pot fi reale. Drept urmare, au indemnat populatia sa nu intre in panica, pentru ca, dupa parerea lor, n-ar exista nici un motiv serios de ingrijorare.
In mod neasteptat, reactia mass-media a fost complet diferita. Astfel, cunoscuta revista "Stern" a solicitat testarea unor alimente prezente in rafturile supermarketurilor, rezultatul cercetarilor