Recent, ministrul de interne anunta ca, dupa renegocieri, s-a incheiat unul dintre cele mai contestate contracte de securizare a frontierelor. Conform calculelor finale, vom plati considerabil mai putin decat negociase guvernul anterior.
Diferenta, vreo 150 de milioane de euro, i-ar face fericiti pe profesori, daca banii ar fi investiti in cresteri salariale. Guvernul n-a spus ce se va intampla cu restul de bani. Se intorc la buget, raman la Ministerul de Interne, la dispozitia primului ministru? Nu stim pe ce calcule s-a bazat guvernarea anterioara de a umfla nota de plata in halul asta! Alte politici, alta aritmetica. Este doar unul dintre contractele negociate pe baza aceleiasi matematici care confunda adunarea cu inmultirea.
Destinul politicienilor nostri se confunda cu aritmetica. Nu e de mirare. Filosofii iubesc matematica. Aritmetica a fost masura tuturor lucrurilor, iar logica, nascuta din aceeasi emisfera cerebrala, forma cea mai eficienta de a afla adevaruri, altminteri, ascunse de cand lumea. Politicienii romani iubesc si ei matematica. Din ratiuni diferite. Ce-ar fi viata lor fara minusurile si plusurile din conturi? Ce s-ar alege de ei daca n-ar avea pe mana impartirile si inmultirile din buget? Politicienii par facuti pentru matematica. Discursurile lor sunt impanate cu cifre. Fiecare crede ca stie proportia de aur care guverneaza buna gestionare a banilor publici, ca a descoperit ecuatia care transforma zeroul in infinit si aplicarea acestor principii pot duce nivelul de trai la plus infinit. Matematica, pe care mintile filosofilor o transformau in aur, data pe mana politicienilor devine plastilina. Cand au dat declaratia de avere, demnitarii ar fi trebuit sa adune pe o pagina toate bunurile lor si ale familiei pana la gradul patru de rudenie. A rezultat ca politicienii sunt o adunatura de saraci. Comparand declaratiile de acum c