Importurile crescute de bunuri si servicii, precum si incetinirea exporturilor au generat un deficit de cont curent considerabil in Romania, se arata intr-un studiu al Comisiei Europene. In schimb, Importurile crescute de bunuri si servicii, precum si incetinirea exporturilor au generat un deficit de cont curent considerabil in Romania, se arata intr-un studiu al Comisiei Europene. In schimb, studiul subliniaza cresterea economica puternica in cazul tarii vecine Bulgaria, desi inflatia va ramane ridicata. Prognoza este totusi usor optimista pentru Romania - inflatia va scadea constant in perioada 2006 - 2007, chiar daca dezinflatia se va produce cu o viteza mai mica din cauza cererii crescute si a preturilor ridicate la energie.
Tendinte contrarii in inflatia celor doua tari
Cresterile salariale precum si ajustarea continua a preturilor administrate in 2005 au mentinut tarifele marfurilor nealimentare si ale serviciilor la nivelul anului trecut, releva studiul citat. Doar alimentele s-au scumpit usor, in timp ce importurile s-au ieftinit datorita aprecierii rapide a cursului de schimb. Cu o inflatie estimata in jurul a 9,1% in 2005, trendul va fi in continuare descendent - 7,4% in 2006 si 6% in 2007. Raportul indica o inflatie ridicata anul viitor in Bulgaria, de peste 5%, comparativ cu nivelul de anul acesta (4,5% in medie). De vina este cresterea continua a pretului petrolului de-a lungul anului 2005.
Viiturile din 2005 au tras Romania inapoi
Investitiile din Romania anului 2006 vor avea de suferit din cauza lucrarilor de refacere a infrastructurii distruse de inundatiile de anul acesta, se arata in raportul Comisiei Europene. Cu toate acestea, reconstructia caselor distruse de ape, precum si refacerea drumurilor vor contribui la o crestere a PIB. Mult mai putin afectata de inundatiile din vara a fost tara vecina Bulgaria, se mai ar