Deciziile politice majore au efecte pe termen lung. Germanii platesc azi sume mari ca despagubiri victimelor nazismului. La fel procedeaza si Romania. SUFERINTA URMASILOR Deciziile politice majore au efecte pe termen lung. Germanii platesc azi sume mari ca despagubiri victimelor nazismului. La fel procedeaza si Romania.
Viata si suferintele celor deportati si ucisi din cauza unor decizii politice nu pot fi in nici un fel recompensate. Cu toate acestea, printr-o legislatie adecvata, Romania a incercat sa ofere sume reparatorii victimelor deportarii in Transnistria. La 30 martie 1990, Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala a emis Decretul-lege numarul 118 prin care "persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945" li se acordau "anumite drepturi". Abia peste noua ani insa, guvernul Radu Vasile a emis Ordonanta nr. 105/1999, prin care compensatiile se extindeau si la persoanele care au fost persecutate, stramutate, deportate, prin deciziile regimului Antonescu, instaurat in 14 septembrie 1940.
BENEFICIILE. Astfel ca, prin Legea 189/2000, in cadrul fiecarei case teritoriale de pensii, s-a infiintat o comisie de aplicare a legii. Conform actului normativ, cei care doresc obtinerea unor recompense se prezinta in fata comisiei cu actele doveditoare. Beneficiile de care se bucura aceste persoane sunt: indemnizatiile lunare, al caror cuantum variaza in functie de inflatie; asistenta medicala si medicamente in mod gratuit si prioritar; transport urban gratuit, sase calatorii dus-intors gratuite, anual, la CFR, clasa I; sase calatorii dus-intors gratuite, anual, cu mijloacele de transport auto sau, dupa caz, cu mijloace fluviale; un bilet pe an, gratuit, pentru tratament intr-o statiune balneoclimaterica; scutire de plata taxelor de abonament pentru radio si televizor; prioritate la instalarea unui post tel