Mansardarea poate fi o solutie pentru criza de locuinte cu care se confrunta locuitorii din marile orase. In ciuda interesului pe care-l starneste printre tineri, legislatia greoaie, aproape imposibil de aplicat, impiedica formarea unei piete imobiliare specifice.
Exista multe solicitari pentru terase de blocuri pretabile mansardarii, insa, din pacate, oferta este aproape nula, precizeaza agentii imobiliari. Interesul vine in special din partea tinerilor, pentru care pretul unui apartament este prea mare, si amenajarea podului in vederea obtinerii unui loc pentru locuit este o solutie mai ieftina.
Constructorii spun ca un metru patrat de mansarda „la cheie" costa intre 300 si 350 de euro, cu toate dotarile, inclusiv calorifer si finisaje. Cu alte cuvinte, construirea unei locuinte de 50 mp, mai mare decat o garsoniera confort unu, care are maximum 40 mp, nu depaseste 17.000 de euro.
In acest pret intra si costul proiectului, si al autorizatiilor de constructie. Totodata, acesta poate fi lasat ca spatiu deschis, cu un living plus o baie, fie compartimentat in mai multe incaperi cu diverse destinatii. In cazul blocurilor, intrarea in locuinta se face pe la casa scarii.
Primul pas: gasirea terasei
Dificultatea consta chiar in gasirea unei terase, cu toate ca nici un obstacol legislativ nu sta in calea unui tanar intreprinzator care si-ar pune in cap sa gaseasca un loc, podul unei case sau terasa unui bloc, pentru a ridica acolo o mansarda.
Primul pas, poate cel mai greu, este sa-i convinga insa pe toti locatarii din bloc sa-si dea acordul pentru mansardare. Constructorii spun ca orice locuinta, inclusiv blocurile cu patru etaje, poate fi mansardata daca se obtin avizele si autorizatiile necesare inceperii constructiei.
Cu toate astea, putini sunt locatarii care accepta ca pe acoperisul lor sa ra