Azi incepe a treia saptamana de greva in invatamant. Materia, care s-a adunat in aceste zile, devine practic imposibil de recuperat. Totul a inceput in urma cu doua luni. Primul protest al profesorilor a fost chiar in prima zi de scoala, urmat in octombrie de demisia ministrului Mircea Miclea. Greva profesorilor continua azi, in a treia saptamana, dupa un miting de proportii, care a avut loc vineri in Capitala, si negocieri, terminate spre seara fara un rezultat favorabil pentru dascali. Elevilor le va fi aproape imposibil sa recupereze materia pierduta.
Variantele date de Ministerul Educatiei pentru a recupera orele pierdute sunt inghesuirea materiei in timpul ramas pana la finele acestui semestru sau prelungirea cursurilor in week-end, dar numai cu acordul parintilor. In ambele cazuri, cei care vor avea de suferit de pe urma acestei greve - care inca nu s-a terminat - sunt copiii. Federatiile sindicale din invatamant au precizat ca vor hotari azi daca semneaza acordul cu Guvernul si opresc greva, chiar daca in urma reluarii negocierilor de vineri, 18 noiembrie, nu s-a obtinut o crestere salariala mai mare de 8%, asa cum ar dori profesorii.
PRIMA ZI. Si totul a inceput cu o amenintare si un protest timid al cadrelor didactice, la 12 septembrie, chiar in prima zi de scoala, considerat pe atunci clasicul miting de toamna al cadrelor didactice. Cu ocazia Zilei Internationale a Educatiei, la 5 octombrie, profesorii au iesit din nou in strada. Au amenintat cu inceperea unor proteste de amploare si s-a pomenit de greva generala. Ministerul Educatiei, prin vocea lui Mircea Miclea, promitea rezolvarea problemelor, inclusiv a celor de natura salariala. Asta, chiar daca puterea de a schimba cuantumul bugetului pentru Educatie nu era in mana lui, ci in cea a ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu.
SALARIILE. Federatia Sindicatelor Libere din Invatama