Decizia Tribunalului Arbitral, aflata in posesia redactiei, arata clar ca toate "plangerile" reclamantului sunt nefondate si ca Noble Ventures nu a adus nici o dovada convingatoare privind incalcarea de catre statul roman a obligatiilor contractuale.
"Decizia Tribunalului, care nu este confidentiala, ci de domeniu public, vorbeste de la sine. Din acest text oricine poate observa cu usurinta ca Tribunalul, in unanimitate si pe buna dreptate, a respins pretentiile Noble Ventures, care reclama faptul ca Romania a violat Tratatul bilateral de investitii. Noble Ventures nu a obtinut nimic din acest caz", a declarat, pentru SFin, Darryl S. Lew, partener in cadrul firmei americane de avocati White & Case.
Un tupeu uimitor
Reprezentantii Noble Ventures au impartit insa procesul in doua si incearca sa arate celor interesati ca au pierdut pe partea de daune, dar au castigat litigiul, din punct de vedere legal.
Adica statul roman nu a fost obligat sa plateasca cele 353 de milioane de dolari cerute de Noble Ventures, dar a ramas cu vina de a fi incalcat acordurile internationale si culpabil de a-i fi tratat rau pe investitorii americani.
Acest "cazier" ar avea efecte in viitor si o sa vedem mai tarziu de ce.
In opinia celor care au pierdut combinatul resitean, recunoasterea vinovatiei statului roman este intarita de decizia Tribunalului din Washington de a imparti in mod egal cheltuielile de judecata.
Reprezentantii Noble Ventures arata ca, "in conditiile recunoasterii unanime a incalcarii de catre Romania a Tratatului bilateral de protejare a investitiilor si a legii romane", este aproape sigur ca vor decide "sa exercite calea de atac impotriva deciziei pronuntate pentru a obtine si despagubirile corespunzatoare exproprierii afacerii constatate in mod unanim".
Citeste articolul intreg in Saptamana