Sistemul de economisire-creditare nu pare a fi solutia viabila pentru achizitionarea unei locuinte. Motivul tine de saracia romanilor si implicit de preturile mari. Bancherii cred insa ca, pe termen mediu si lung, acest sistem va prinde si in Romania, argumentul lor fiind dat de succesul pe care l-a inregistrat in tarile din jur.
Lansat ca o alternativa la creditul imobiliar/ipotecar, sistemul de economisire-creditare pare a fi solutia ideala pentru achizitionarea unei locuinte. Ideea economisirii unei sume care mai tarziu va constitui avansul pentru casa mult dorita, la care se adauga creditul obtinut in functie de suma economisita, ne-a fost prezentata cu surle si trambite.
Adevarul este insa ca nici acest sistem nu-i ajuta prea mult pe romanii care vor sa-si cumpere o casa. In plus, daca luam in considerare faptul ca avem cel mai scazut grad de economisire din zona, acest sistem nu pare, cel putin in prezent, o solutie viabila.
Salarii mici, economii pe masura
Daca in cazul unui credit salariile actuale limiteaza drastic accesul la o suma consistenta, in cazul sistemului de economisire-creditare tot veniturile sunt cele care fac practic imposibila economisirea unei sume suficiente, astfel incat creditul obtinut sa fie suficient pentru cumpararea unei case.
Sa luam exemplul unui apartament a carui valoare este de 40.000 euro, adica 144.000 lei noi. Potrivit acestui sistem, clientul trebuie sa economiseasca o perioada de minimum 18 luni, la sfarsitul careia banca ii garanteaza un credit in valoare de pana la 150% din suma economisita.
La un salariu de 1.200 de lei este greu de crezut ca poate cineva sa economiseasca mai mult de 2.400 lei intr-un an, respectiv 24.000 la sfarsitul a zece ani. Mai putem adauga si dobanda, desi nivelul inflatiei anuleaza acest castig si tot nu „sarim" de 30.000 RON. Astfel