De acum inainte, nici o durere si nici o neplacere. Profesorii grevisti au descoperit pilula universala. Va supara seful, intirzie vecinul cu plata imprumutului, v-a inghetat masina in strada? Adresati-va Curtii Constitutionale! Ceva in comportamentul sefului si in antigelul masinii trebuie sa fie neconstitutional.
Salariile si conditiile de munca in scoli sint dezastruoase (uneori la acelasi nivel cu stiinta de carte a profesorilor). Cea mai noua idee a grevistilor didactici e insa primitiva si periculoasa. Profesorii cer Curtii Constitutionale sa constate caracterul ilegal al citorva articole din Legea Conflictelor de Munca.
Intre timp, alimentata cu carburant juridic, greva tine acasa elevii (la rindul lor, nu tocmai sfisiati de dorul orelor de curs). Avocatii sindicatelor din invatamint sustin ca prevederi ale Legii Conflictelor de Munca obliga profesorii la „munca fortata". Aceste cuvinte au aparut pe buzele avocatilor, inainte sa fi fost verificate intr-un dictionar.
Dupa logica inaugurata de sindicate, ar trebui sa urmeze inca doua procese de rasunet.
Pina la urmatoarea sarcina trasata de PSD, Curtea Constitutionala va trebui sa judece, mai intii, sesizarea fostilor detinuti politici care au motive sa se plinga de „comparatie fortata". Apoi, ar trebui sa vina, la rind, procesul intentat de parinti, sub acuzatia de trimitere a elevilor in „vacanta fortata".
Ideea care a facut din greva profesorilor un pretext de arbitraj constitutional e primitiva si periculoasa. Primitiva, nu pentru ca vine din saracie. De acolo vin doar revendicarile grevistilor. Primitivismul acestei initiative e hranit de o inapoiere statornica de mentalitate si viata in regim legal.
Reclamatia cu care sindicatele s-au aruncat in bratele Curtii e un act nou, mosit de o obisnuinta veche: gindul ca sistemele trebuie ajusta