Aparem chiar in saptamana Targului de Carte Gaudeamus, dar cartea inseamna tot mai putin. Tirajele sunt mici si oamenii citesc tot mai putin, pentru ca n-au timp, se uita la televizor, pe Internet. Mai are vreo sansa cartea?
Am o parere complet diferita de cea care e, ce-i drept, majoritara. Am spus-o si la incheierea intalnirii scriitorilor de la Neptun. Cred ca lumea n-a citit niciodata mai mult decat se citeste astazi. Tinem cont si de cresterea populatiei scolarizate. Problema nu este daca si cat se citeste. Dupa parerea mea, problema este ce se citeste si mai ales ce se intelege din ce se citeste. Tirajele de carte sunt mici, intr-adevar, dar numarul de titluri este foarte mare. Si, daca ne gandim cate sute de edituri sunt in Romania, din care buna parte importante si cu o cifra de afaceri destul de mare, trebuie sa admitem ca ceva se intampla. Macar se vand niste carti, chiar daca nu pot fi sigur ca se si citesc. Dar aici este exact situatia din calcularea ratingului sau a audientei televiziunilor. Noi stim cate aparate sunt deschise la un moment dat la o emisiune si spunem avem atatia telespectatori, dar nu stim daca in fata aparatelor se afla o persoana, mai multe sau nici una. Prin urmare, noi stim cate carti se vand. Si se vand, fiindca altfel ar da faliment editurile. Dar nu stim cate se citesc. Ideea ca nu se citeste insa nu e foarte corecta.
Atunci sa o luam altfel. In ce fel se vede acest citit in viata oamenilor?
Ei, aici este o intrebare preocupanta, intr-adevar. O buna parte din timp, in istorie, cititul s-a vazut foarte bine. Notiunea de om cultivat era legata de doua lucruri: de cititul cartilor si de umanioare. Daca citeai si daca aveai inclinatii spre disciplinele umane erai un om cult. Un matematician nu era un om cult, poate fiindca nu citea sau poate pentru ca matematica nu era inca o stiinta umanista. Acum, sunt foa