Principiul „corectitudine politica" atinge forme absurde in Franta. Canalele de televiziune se autocenzureaza, presa vorbeste numai despre „criza sociala", iar cind Sarkozy afirma ca Franta exporta teroristi in Irak, toate ziarele tac milc.
Criza suburbiilor a pus mediile franceze intr-o mare dilema: „Trimitem echipele de jurnalisti pentru ca ard masini sau masinile ard pentru ca noi trimitem echipe de jurnalisti?" Intrebarea hamletiana formulata de Patrick Lecocq, redactorul-sef de la France 2, este luata in serios de mai multe posturi de televiziune.
Ca dovada, France 3 a renuntat sa mai comunice numarul de masini incendiate, pentru a nu promova „competitia" dintre tinerii care spun ca „in orasul nostru sint incendiate mai multe masini decit in al vostru".
Canalul de stiri LCI a facut acelasi lucru, motivind insa si teama de a nu face jocul dreptei radicale. „Politica in Franta se orienteaza spre dreapta, iar eu nu doresc ca politicienii din aripa dreapta sa ajunga pe locul doi sau chiar pe primul loc pentru ca noi am aratat masini arse la televizor", a spus Jean-Claude Dassier, directorul general LCI.
Dictatura „political correctness"
Pe linga teama de a nu alimenta noi violente, mediile franceze se feresc si de un alt aspect: sa nu sugereze ca ar fi vorba de un conflict religios. Corespondentul agentiei de presa germane DPA la Paris, Hans-Hermann Nikolei, ne-a declarat: „Acum, mediile nu mentioneaza decit foarte succint incendierile moscheilor si ale bisericilor.
Cu abia citeva saptamini in urma, aceste incidente ar fi fost insotite de fiecare data de reafirmarea luptei antifasciste, dar acum sint mentionate sec, fara comentarii. Iar asta, pentru ca exista teama ca un conflict religios sa nu se suprapuna peste acest conflict social".
In textul stirilor nu se spune niciodata ca cei c