Utilizarea cu preponderenta a banilor lichizi in Romania sporeste posibilitatile spalarii de bani. Cu toate acestea, doar sapte cazuri au fost instrumentate de Parchet pina acum.
Romania ramine o tara cu un risc ridicat in ceea ce priveste spalarea banilor, din cauza folosirii cu preponderenta a banilor lichizi, carora li se poate pierde foarte usor urma, a declarat ieri Bogdan Mihai Martimof, membru al plenului Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB), in cadrul unui seminar organizat de Finmedia pe tema spalarii banilor.
Cu toate acestea, doar sapte cazuri de potentiale spalari de bani au fost instrumentate de procurorii Parchetului General, din nu mai putin de 500 de notificari primite de la ONPCSB, a declarat procurorul Paula Lavric.
Faptul ca bancile raporteaza Oficiului toate tranzactiile de peste 10.000 de euro si cele pe care le considera suspecte, urmat de o trecere rapida prin ochii functionarilor Oficiului, aduce la Parchet sute de sesizari care nu au nici cea mai vaga legatura cu spalarea de bani.
Angajati putini pe cazuri grele
Sesizarile trebuie cercetate de putinii procurori cu astfel de cunostinte. „Am primit de la Oficiu si 40 de notificari pentru acelasi caz. Din 500 cite ne-au venit pina acum, doar sapte cazuri au putut fi instrumentate si chiar si acelea se pot dovedi nefondate. 80% dintre sesizarile transmise de ONPCSB reprezinta fapte de evaziune fiscala de dimensiuni relativ reduse.
Parchetul nu dispune de personalul necesar pentru a acoperi toate aceste cazuri", a declarat Lavric.
Oficiul poate emite decizii de suspendare a unor tranzactii si informeaza Parchetul atunci cind este incalcata legea. In plus, are dreptul sa ceara bancilor detalii despre oricare client, cont sau tranzactie. Are multe atributii, dar nu face decit sa