Bucata de plastic pe care luam salariul, pensia, bursa si cu care uneori mergem la cumparaturi a devenit o realitate a vietii de zi cu zi. Pe piata romaneasca sunt astazi aproximativ 6 milioane de carduri. Peste 500 de mii de romani au mai mult decat un singur card bancar. Urmand trendul pozitiv al perioadei precedente, anul 2005 a consemnat insa o crestere importanta in zona cardului de credit pentru persoane fizice. Apetitul fara precedent pentru consum al romanilor a fost intretinut si de zecile de oferte de carduri de credit ale bancilor. Insa intre atatea optiuni, care sunt criteriile care disting un card de credit de un altul?
Dobanda - criteriul de selectie a unui card de credit
Un recent sondaj de opinie al INSOMAR arata ca 80% dintre romani sunt gata sa schimbe oricand o banca cu o alta pentru o dobanda mai mica. Este firesc atunci sa deducem ca si in alegerea cardului de credit romanii ar privilegia cardul cu dobanda cea mai mica. Banca Tiriac practica o dobanda de 20% la acest produs bancar, Raiffeisen in schimb ia 28%. Trebuie remarcat faptul ca banii imprumutti de pe card reprezinta unul dintre cele mai costisitoare credite. Mai sunt insa si alti factori importanti care pot determina alegerea unui card de credit in detrimentul altuia, mai ales ca oferta pe piata este diversificata. Astfel, trebuie analizata valoarea maxima a creditului care se poate obtine, perioada de gratie, suma minima de rambursat lunar si comisioanele percepute.
Cardul American Express de la Bancpost, credit pana la 54 mii de RON
Limita de creditare reprezinta valoarea maxima a banilor pe care banca emitenta te lasa sa ii folosesti pe credit. Intrarea American Express pe piata romaneasca a consemnat si o sporire a acestei limite. Cu un maxim de 54 de mii de RON, echivalentul a aproximativ 15 mii de euro, cardul Gold de la American