Curtile interioare ale centrului Turzii au ajuns asemeni locurilor rau famate, dupa ce, ani la rand, autoritatile s-au dovedit neputincioase in a rezolva problemele legate de canalizare, asanarea zonelor insalubre sau asigurarea ordinii si linistii publice. La mai putin de 100 de metri de centrul aglomerat al orasului, viata oamenilor se desfasoara pe alte coordonate decat cele ale civilizatiei.
In spatele gangurilor de pe strada Republicii, in imediata apropiere a Teatrului Municipal, poti vedea cladiri distruse, dejectii de animale, caini, sobolani, gunoaie.
Copiii isi fac veacul in acelasi spatiu in care arhitectii orasului se chinuie sa pastreze patrimoniul arhitectural. Autoritatile locale se straduiesc sa se justifice prin faptul ca nu dispun de fonduri pentru o infrastructura de apa si canalizare in zona, dar nu reusesc sa explice de ce serviciile de salubritate nu intervin pentru a asana focarele de infectie.
O justificare adesea invocata este faptul ca locatarii nu platesc facturile la salubritate.
In cazul centrului care se degradeaza pe zi ce trece, motivele autoritatilor nu se justifica: potrivit directorului Regiei Domeniului Public Turda, Radu Nechita, peste jumatate din populatie nu-si achita taxele de salubritate.
Datoriile populatiei si agentilor economici la serviciul de salubritate au depasit 300.000 de lei noi, iar actiunea de recuperare a sumelor prin instanta s-a dovedit ineficienta si prea costisitoare pentru regie.
"Nu vom reusi sa avem un serviciu eficient, atata timp cat jumatate din populatie nu plateste ridicarea gunoiului, dar nici nu putem sista serviciul, pentru ca nu ne lasa legile de mediu. Am incercat si cu frumosul si cu amenzile, dar turdenii se pare ca nu au bani si pentru salubritate", spune Ne