TERAPII COMPLEMENTARE Stiati ca un kiwi are mai multa vitamina C decat o portocala? Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii americani, care ne sfatuiesc sa apelam la kiwi, alaturi de portocale si lamai, atunci cand ne pandeste o raceala rebela. Un kiwi contine 80 de miligrame de vitamina C - doza zilnica recomandata unui adult. Cei care au imunitatea scazuta, cei care sufera de anemii pot manca unul-doua kiwi pe zi. In cazul anemiilor, cantitatea mare de vitamina C din aceste fructe favorizeaza asimilarea fierului din celelalte produse alimentare. In afara de vitamina C, kiwi ne furnizeaza o cantitate apreciabila de vitamina E (3 mg/100 g), provitamina A (0,05 mg/100 g) si vitamine din grupa B, care joaca un rol important in intarirea sistemului imunitar.
Scade tensiunea arteriala "Vitaminele A, C si E, bogatia de minerale - potasiu, magneziu, cupru, chiar calciu - fac din kiwi un fruct cu proprietati antioxidante puternice. Vitaminele si mineralele distrug radicalii liberi, prevenind astfel imbatranirea precoce, bolile degenerative ale ochilor - cataracta si degenerescenta maculara - , cancerul", precizeaza dr. Cristina Pavel, medic specialist medicina de familie, cu competente in api-fitoterapie si homeopatie.
Kiwi este un remediu pentru afectiunile cardiovasculare, aparute pe fondul unui consum crescut de sodiu (hipertensiunea). Acest fruct contine o cantitate ridicata de potasiu (300 mg/100 g), care are rol de a regla tensiunea arteriala. S-a constatat, de asemenea, ca kiwi are un efect protector impotriva bolilor cardiovasculare prin reducerea continutului de colesterol in sange. Un studiu efectuat la Universitatea din Oslo a aratat ca aceste fructe exotice pot preveni ateroscleroza, cauzata de depunerea placilor de grasimi pe peretii arterelor. Cercetatorii norvegieni afirma ca doua-trei kiwi pe zi pot arde grasimile care blocheaz