Reuniunile liberalilor de la sfarsitul saptamanii, ca si diversele declaratii anterioare ale liderilor acestora au readus în discutie doua dintre categoriile de probleme cu care PNL este confruntat în acest moment: pe de o parte, relatia cu partenerul de coalitie, Partidul Democrat, iar pe de alta parte, propriile diferende interne.
Voci sonore din PNL se declara din ce în ce mai nemultumite de modul în care decurge colaborarea cu Partidul Democrat. E vorba, în mare masura, de frustrarile generate de functionarea în regim de alianta, functionare ce ar reduce, în opinia presedintelui PNL Bucuresti, Ludovic Orban (confirmat în functie sambata de 800 din cele 1.000 de voturi exprimate în cadrul Conferintei liberalilor bucuresteni) spatiul de manevra legala rezervat propriului partid. Cu alte cuvinte, independenta juridica si decizionala a PNL se gaseste diminuata de permanentul exercitiu al codeciziei, în cadrul Aliantei, si, mai departe, în cadrul coalitiei de guvernare.
Disconfortul provocat de împartirea guvernarii nu este de altfel un element nou în discursul liberal. Mai putin presedintele liberal Calin Popescu Tariceanu, dar mai mult Ludovic Orban sau Puiu Hasotti, deveniti amandoi porte-parole pentru nemultumirile si neîmplinirile liberalilor în cadrul Aliantei, invoca de mai multa vreme necesitatea reconfigurarii colaborarii în cadrul Aliantei, ca unica solutie pentru readucerea armoniei în randurile puterii. Cand, la jumatatea lunii august, partenerii de coalitie au rediscutat termenii protocolului - pentru a pune capat mult prelungitei crize politice generate initial de decizia Curtii Constitutionale de a respinge pachetul de legi propus de guvernul Tariceanu pentru reforma justitiei si a regimului proprietatii -, diferentele de viziune asupra unor chestiuni cum ar fi Legea administratiei publice locale sau chestiunea referendumului indi