Romanii au inceput sa asocieze privatizarile cu scumpirile masive. S-a privatizat Petrom, s-au scumpit carburantii fara precedent; a fost privatizat Romtelecom, s-au scumpit abonamentele; au fost Romanii au inceput sa asocieze privatizarile cu scumpirile masive. S-a privatizat Petrom, s-au scumpit carburantii fara precedent; a fost privatizat Romtelecom, s-au scumpit abonamentele; au fost privatizate distributiile de gaze, a fost introdus abonamentul si s-a scumpit gazul. Au fost privatizate Electrica Banat si Electrica Dobrogea, se fac scumpiri mascate.
Pretul carburantilor, calmat doar prin interventia autoritatilor
Fara sa tina cont ca Romania are propriile ei rezerve de petrol, iar OMV proceseaza titeiul romanesc, majorarile pretului la carburant au fost atat de agresive incat romanii au fost socati. Situatia a devenit atat de suparatoare pentru partea romana incat a fost nevoie de interventia autoritatilor pentru a se calma preturile.
Metode originale pentru scumpirea gazelor
Contractele de privatizare ale Distrigaz Sud si Distrigaz Nord au fost semnate in 2004 cu Gaz de France si Ruhrgaz. Investitorii nu le-au luat insa in proprietate decat in iulie 2005, dupa ce si-au impus conditiile legate de introducerea abonamentului si transformarea celor doua companii in doua societati distincte: distributie, furnizare si mentenanta. Cum introducerea abonamentului a fost un fiasco, nemtii si francezii asteapta o solutie de la autoritatile romane.
Enel, scumpiri mascate
Electrica Banat si Electrica Dobrogea au fost cumparate de Enel, care platea 112 milioane euro pentru ele. Cum pretul energiei electrice este reglementat pentru consumatorii captivi si rezidentiali, ai putea crede ca Enel isi va recupera investitia in timp, fara presiuni asupra pretului. Dar Enel a gasit solutia. Da-ca pentru consumatorii re-glementati, prognoze