La noi, lipsa de maturitate a pietei duce la situatii bizare, in care companii precum Sofert, aflata in acel moment in pragul falimentului, au cresteri de 50% de-a lungul unei singure luni. Faptul ca nu au fost atenti la indicatorii financiari ai societatilor si, de ce nu, la atentionarile venite din partea presei, i-a facut pe investitorii care au cumparat actiuni acolo sa piarda cea mai mare parte din bani. Iar aceasta nu e decat una din multele companii pe care BVB ar fi trebuit sa
La noi, lipsa de maturitate a pietei duce la situatii bizare, in care companii precum Sofert, aflata in acel moment in pragul falimentului, au cresteri de 50% de-a lungul unei singure luni. Faptul ca nu au fost atenti la indicatorii financiari ai societatilor si, de ce nu, la atentionarile venite din partea presei, i-a facut pe investitorii care au cumparat actiuni acolo sa piarda cea mai mare parte din bani. Iar aceasta nu e decat una din multele companii pe care BVB ar fi trebuit sa le exmatriculeze de mult. Pretul actiunilor, format dupa diverse criterii mai mult sau mai putin legate de evaluarea economica, este in foarte multe cazuri exagerat si tinut sus de investitorii care se bulucesc sa cumpere niste titluri “la moda”. Nu de putine ori, o simpla promisiune de privatizare sau un zvon privind aparitia unui cumparator mare a urcat pretul unui titlu pana la valori astronomice.
Exista si cazuri de companii care au active si potential foarte mari, dar nu sunt bagate in seama si ajung sa se tranzactioneze la preturi de nimic. Lipsa unor investitori (in general fonduri de investitii) asemanatori altor piete de capital, care sa caute companii mai slab cotate si, in urma unor investitii, sa le ajute sa ajunga la un pret apropiat de valoarea lor reala, mentine aceste companii la preturi derizorii la Bursa.
@N_P