Problema minerilor se mentine pe agenda de lucru a oficialitatilor. In ultima perioada, minerii au cerut Guvernului sa elaboreze o strategie eficienta pentru industria miniera si sa li se explice ce se va intampla in 2006, in conditiile in care minele vor ramane fara subventii, iar multi dintre ei isi vor pierde locurile de munca.
Dupa ultimele discutii Guvern-sindicalisti, acestia au aflat ca Ministerul Economiei si Comertului (MEC) are, in maneca, un plan pentru zonele unde vor fi restructurari. Conform proiectului, care va incepe la 1 ianuarie 2006, vor fi acordate microcredite, se vor finanta lucrari de infrastructura si va fi sprijinita inceperea unor afaceri in zonele unde mineritul constituie principala activitate industriala: Balan, Borsa, Rodna, Lesu Ursului si Valea Jiului. Banii pentru acest proiect ar urma sa vina dintr-un nou imprumut, pentru zonele cele mai afectate de disponibilizarile din sectorul minier. In acest moment se deruleaza un program de 120 de milioane de dolari pentru restructurarea mineritului, care este finantat dintr-un nou imprumut de la Banca Mondiala.
Seres: cererile minerilor sunt rezonabile
Ministrul Codrut Seres si secretarul de stat Ionel Mantog au discutat cu reprezentantii minerilor pentru a gasi o solutie la problemele din acest sector, iar in ce priveste revendicarile minerilor, oficialitatile nu le considera exagerate: "Cererile minerilor nu sunt nerezonabile. Bugetele companiilor miniere sunt echilibrate, iar datoriile lor catre stat au fost platite. Minerii nu au motive de nemultumire, insa exista o problema in zona transmiterii de informatii. Suntem convinsi ca, pe calea dialogului, vom reusi sa rezolvam toate cererile punctuale", a declarat, ieri, ministrul Seres.
Reprezentantii Guvernului au afirmat, vineri, ca peste 3.000 de mineri vor fi concediati, in ianuarie, din cei 11.000 -