Numarul de falimente din economia romaneasca s-a dublat in primele sase luni ale acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform unui studiu al companiei Coface Intercredit, specializata in managementul riscului de credit.
Pe primele sase luni ale acestui an numarul falimentelor inregistrate in economie a fost de 3.510, numar aproape dublu, conform Coface, fata de anii anteriori. Pe intreg parcursul anului trecut, numarul de falimente inregistrate se ridica la 3.982.
Structura falimentelor pe sectoare economice nu a suferit totusi modificari majore in aceasta perioada, sectoarele economice cu cele mai multe falimente fiind cele din comert, agricultura si industrie alimentara.
Sectorul comertului detine aproximativ o treime din numarul de falimente inregistrate, fapt explicabil prin cresterea numarului de supermarketuri si hypermarketuri, care au castigat piata micilor comercianti. Pe de alta parte, numarul mare de falimente din agricultura s-ar putea datora mai ales continuarii procesului de restructurare din acest domeniu.
Conform reprezentantilor Coface, ponderea falimentelor pe sectoare de activitate arata ca cel mai riscant domeniu economic pentru antreprenori este comertul, urmat de sectorul agricol si cel al industriei alimentare. De altfel, comertul este, din acest punct de vedere, cel mai riscant domeniu de activitate nu numai in Romania, dar si la nivelul intregii Europe Centrale.
Pe de alta parte, numarul de falimente din domeniul agricol din Romania este mult mai mare fata de cel din regiune. In anul 2004 nu mai putin de 20% din societatile care activau in acest sector au intrat in faliment, fata de o rata a falimentelor de 4% pentru companiile din sectorul agricol din Europa Centrala si de Est.
La polul opus in privinta riscului de faliment se afla societatile de inte