Neglijenta in perioada sarcinii poate afecta grav atat sanatatea nou-nascutului, cat si a mamei. Cateva investigatii simple si controalele periodice la ginecolog sau la medicul de familie pot scadea Neglijenta in perioada sarcinii poate afecta grav atat sanatatea nou-nascutului, cat si a mamei. Cateva investigatii simple si controalele periodice la ginecolog sau la medicul de familie pot scadea riscul aparitiei de complicatii de-a lungul celor noua luni. La prima consultatie se fac analize de sange si o ecografie. "Sunt teste obligatorii: homeoleucograma, grupa de sange si Rh-ul, glicemia si testele hepatice. Se mai fac teste pentru sifilis si le recomandam si testul HIV", ne-a declarat dr. Anca Simionescu, medic primar la Clinica de Obstetrica - Ginecologie, de la Spitalul Filan-tropia din Bucuresti. Virusul rubeolic poate provoca malfor-matii cardiace, iar daca o femeie nu a fost vaccinata inainte de sarcina, ea se poate infecta. "Daca nu sunt imunizate, viitoarele mame trebuie supravegheate si abia dupa ce nasc le recomandam sa se vaccineze. La 6-7 luni, se poate face un test de secretie care sa identifice un streptococ B. Acesta poate sa dea o meningita fulminanta la nou-nascut", mai spune dr. Simionescu.
In ceea ce priveste imunizarea, medicii spun ca tot ce este vaccin, virus viu nu este recomandat in timpul sarcinii. "In general, evitam sa facem vaccinuri, dar, daca sunt necesare, se pot face. Impactul virozelor depinde foarte mult de termenul la care o gravida se imbolnaveste. Nu sunt descrise malformatii congenitale asociate virusului gripal. Noi incercam sa le explicam ca atunci cand ai gripa, ai febra, ai contractii, deci ai un risc mai mare sa avortezi", ne-a declarat dr. Anca Simionescu.
Ecografia este foarte importanta in perioada sarcinii. "Poti sa depistezi daca un copil are capul prea mare, daca nu are o mana, daca are o anomalie ca