Circa 35% din cazurile de faliment inregistrate intre anii 2003-2004 au fost cauzate de cresterea numarului de complexuri comerciale, de tip supermarket si hipermarket, principalii perdanti fiind micii intreprinzatori, potrivit unui studiu realizat de Coface Intercredit Romania
Circa 35% din cazurile de faliment inregistrate intre anii 2003-2004 au fost cauzate de cresterea numarului de complexuri comerciale, de tip supermarket si hypermarket, principalii perdanti fiind micii intreprinzatori, potrivit unui studiu realizat de Coface Intercredit Romania.
Sectoarele cu cea mai redusa rata a falimentelor sunt cele de intermedieri financiare, IT si activitati conexe, posta si telecomunicatii, tranzactii imobiliare si activitati recreative.
Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului, in anul 2003 s-au inregistrat 3.944 de cazuri de faliment, dintr-un total de 363.090 companii care au depus bilanturi in anul 2003, iar in 2004 de 3.982 de falimente la 410.514 societati active.
Agricultura - "pe primul loc"
In afara sectorului comercial (retail si cu ridicata), 65% din falimente au fost ale unor companii din domeniul agricol si industria alimentara.
In anul 2004, sectorul industriei alimentare l-a depasit pe cel al comertului cu amanuntul ca numar de falimente, insa inversarea de pozitii nu este semnificativa, majoritatea falimentelor din economie fiind detinuta tot de acelasi grup de industrii, se arata in materialul realizat de Coface.
Sectorul agricol ocupa o pondere insemnata din totalul falimentelor, insa in acest domeniu procesul de restructurare nu s-a incheiat, fiind de asteptat falimentul mai multor asociatii familiale.
De doua ori mai multe falimente decat in 2004
Analiza scoate in evidenta ca, in primele sase luni, numarul de falimente a crescut semnifica