RETETE CU ADRESA Originara de pe teritoriul actual al Iranului, rodia a fost cultivata si aclimatizata inca din Antichitate in spatiul mediteranean. Spaniolii au fost cei care au dus-o si peste Ocean, in 1779, astfel incat rodia a devenit un fruct cunoscut si cultivat in intreaga lume.
POPULARITATE. Sucul de rodie este foarte popular in Orientul Mijlociu si folosit atat in bucataria iraniana, cat si in cea indiana. Siropul de rodie este intrebuintat la prepararea cocteilurilor alcoolice sau nu. Inainte ca rosiile sa ajunga in Orientul Mijlociu, persii foloseau rodiile drept ingredient de baza al bucatariei lor. Este preparat si astazi in multe retete traditionale ale populatiei care traieste in acele teritorii. Semintele fructului de rodie sunt folosite in multe dintre bucatariile lumii drept condimente.
SANATATE. Un singur fruct de grenadina ii asigura unui adult 40% din necesarul zilnic de vitamina C. De asemenea, este o sursa importanta de acid folic si antioxidanti. Daca este aplicata pe o rana deschisa, rodia proaspata poate fi un antiseptic foarte eficient.
Invelitoarea semintelor este foarte rar consumata cruda. Semintele insa se pot manca oricum, iar gustul lor depinde de gradul de coacere al fructului. Pot fi dulci, amare sau picante sau undeva intre toate aceste gusturi.
MITURI SI LEGENDE Egiptenii ingropau rodii in piramide pentru a-i insoti si pe lumea cealalta. Si babilonienii credeau in puterea acestor fructe si, inainte de fiecare batalie, mestecau seminte pentru a deveni invincibili.
In Coran, Cartea Sfanta a Musulmanilor, rodia este pomenita de trei ori (6:99, 6:141, 55:068) . De doua ori pentru a ilustra lucrurile bune create de Allah, iar a treia oara este mentionata ca fruct aflat in Gradina Paradisului.
Rodiile apar si in mitologia greaca. Persephone a fost condamnata sa isi petreaca in Tinutul lui Ha