Jumatate dintre romani nu sunt interesati deloc de viata politica si nu stiu care este diferenta intre stanga si dreapta spectrului politic, insa aproape toti se declara nemultumiti de performantele Guvernului Tariceanu. Desi, cel putin la nivel declarativ, pun munca pe primul plan in viata lor, in detrimentul timpului liber, majoritatea romanilor se considera saraci. Guvernul, Parlamentul si partidele politice sunt institutiile in care cetatenii au cea mai mica incredere.
Potrivit unui barometru de opinie publica realizat de Fundatia pentru o Societate Deschisa, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, doar 54 la suta dintre cetatenii cu drept de vot ar avea cel putin o idee despre partidul cu care ar dori sa voteze. Dintre acestia, 32 la suta ar vota cu Alianta DA, 11 la suta PD si 8 la suta cu PNL. Daca aceste procente sunt cumulate, ar insemna ca Alianta este simpatizata de jumatate dintre romani. Coordonatorul programului, Ovidiu Voicu, atrage insa atentia ca numarul relativ mare al alegatorilor care raspund PD sau PNL indica faptul ca in momentul de fata Alianta nu este perceputa ca o forta politica unitara de catre electorat. In plus, s-a constatat ca 44 la suta dintre votantii PNL si PD nu stiu daca ar opta pentru Alianta DA, in cazul in care partidul preferat nu ar prezenta liste separate la alegeri. Opozitia ocupa in continuare urmatoarele doua locuri, PSD cu 30 la suta si PRM cu 12 la suta, in timp ce UDMR, cu doar 4 procente, nu ar atinge pragul electoral. Se observa astfel ca in ultimele sase luni PRM este singurul partid care a adunat cateva procente in plus, in timp ce restul formatiunilor au scazut cu cateva procente.
La capitolul incredere in institutii, partidele politice sunt in coada clasamentului, cu 82 la suta aprecieri negative, alaturi de Parlament, cu 79 la suta opinii negative si Guvern cu 70 la suta.
Romani